Odkalování vodovodního potrubí

Odkalování vodovodního řadu je základním úkonem pravidelné údržby vodovodní sítě a je nezbytné jak pro zajištění potřebné kvality pitné vody, tak pro ochranu vodovodního potrubí před korozí a jeho zanesením korozními produkty a inkrusty.

Ačkoliv je pitná voda dodávaná veřejným vodovodem kvalitní a splňuje přísné požadavky platných právních předpisů, dochází při jejím styku s různými materiály potrubí a změnách tlaku během distribuce vody k řadě fyzikálně chemických i mikrobiologických procesů. Výsledkem je tvorba sraženin železa, srážení vodního kamene či dalších nerozpuštěných sloučenin. Může také docházet k zachytávání a rozvoji mikroorganismů na stěnách potrubí

Tyto procesy mohou způsobit nežádoucí změny v chemických i biologických vlastnostech vody, např. problémy s barvou vody, zákalem, přítomností mechanických nečistot, s chutí a pachem vody a mohou také komplikovat dodávku vody. Zvláště v dnešní době, kdy se spotřeba pitné vody snižuje, dochází k prodlužování doby zdržení v distribuční síti, snížení rychlosti proudění vody v potrubí a k poklesu koncentrace volného chloru.

Odkalování je proplach potrubí proudem vody, který strhává ze stěn potrubí všechny úsady, sedimenty a biofilm a tím udržuje povrch vodovodního potrubí hladký a čistý. Při odkalování se voda vypouští z vodovodních řadů ven buď do terénu nebo do kanalizace. Odkalování se provádí min. 2x ročně, zpravidla však 1x měsíčně, podle aktuální kvality vody. Vzhledem k tomu, že velký průtok vody při odkalování může vést k přechodnému ovlivnění tlaku a průtoku vody a ke krátkodobému zhoršení její kvality vlivem uvolněných nečistot, jsou o zahájení odkalování informování zástupci dotčených obcí. Účinnost odkalování je kontrolována laboratorními rozbory pravidelně odebíraných vzorků vody.

Kromě plošného odkalování sítě, je prováděno také lokální odkalení v případě náhlého zhoršení kvality vody nebo vždy po opravě poruchy vodovodu. Potíže při dodávce vody nemusí způsobovat jen nahromaděné mechanické nečistoty, korozní produkty a inkrusty, ale i nahromaděný vzduch v potrubí. Ten může rovněž omezovat průtok a snižovat tlak vody. Kromě toho může být vzduch v potrubí strháván do rozváděné vody a působit bílé zakalení, které je spotřebiteli negativně vnímáno v obavě, že jde o důsledek vysoké koncentrace chlóru. Proto je třeba pravidelně z potrubí vypouštět také vzduch, což se provádí odvzdušňováním sítě tím, že vzduch z potrubí odfukuje otevřením vzdušníků či hydrantů v nejvyšších místech sítě, kde se hromadí. Odvzdušnění se provádí vždy zároveň s odkalením tak, aby po ukončení prací byla kvalita dodávané vody co nejlepší.